E-bike

Vooral voor ouderen is een elektrische fiets het vervoersmiddel bij uitstek wanneer men zich toch wil verplaatsen zonder hier noodzakelijk de auto van stal voor te hoeven halen. Er is echter wel een groot verschil op de markt wanneer het aankomt op elektrische fietsen. Zo zijn er twee voorname categorie├źn die erg verschillen op het vlak van aandrijving. Zo is er de pedelec, een elektrische fiets die gebaseerd is op een dynamisch tempo. Men zal nog altijd zelf hoeven te trappen maar wordt daarbij ondersteund door een dynamisch motorsysteem dat helpt bij de moeilijkere delen van een fietstraject. Men komt dus al fietsend vooruit maar met een minder sterke inspanning dan men normaal zou verwachten.

Aan de andere kant is er de E-bike, een elektrische fiets waarbij men zelf nog wel kan trappen, maar waar het hele werk eigenlijk gedaan wordt door een motor. Het trappen zelf heeft dus geen merkbare invloed op het fietstempo of de snelheid en kan dus eventueel gewoon achterwege gelaten worden. De snelheid op deze elektrische fiets kan worden bepaald door een gashendel aan het stuur, vergelijk maar met een bromfiets, die dan op zich aan de motor laat weten wat de gewenste snelheid is. Het voordeel hieraan is dat men nooit zal te hoeven vrezen stil te vallen doordat men zich vermoeid voelt. Het is echter wel zo dat men een erg grote accu zal moeten voorzien om te kunnen garanderen grotere afstanden te kunnen afleggen.

De E-bike is dan ook de elektrische fiets die het meest verkocht wordt aan de iets ouderen onder ons, vooral door de bovengenoemde eigenschappen. De prijzen van de E-bike zijn in de meeste gevallen iets hoger als die van een Pedelec model maar bieden dan ook een grotere vorm van gebruiksgemak.